torsdag 31. mai 2012

Helse, miljø og sikkerhet

Hei!







 I dag skal jeg fortelle dere hva helse, miljø og sikkerhet er.
Helse, miljø og sikkerhet (HMS) er en betegnelse som betyr å forebygge skader, miljøforstyrrelser og sikre ansatte et sunt og godt arbeidsmiljø. Alle arbeidsplasser skal ta hensyn til arbeidstakerens helse, miljø og sikkerhet. Med arbeidsmiljøet mener jeg de omgivelsene du arbeider i. Det er både det fysiske og psykososiale arbeidsmiljøet. Et godt arbeidsmiljø er viktig for at du skal trives både på skolen og på arbeidsplassen.

Mer om Arbeidsmiljøloven kan du lese her:
http://www.lovdata.no/cgi-wift/wiftldles?doc=/usr/www/lovdata/all/nl-20050617-062.html&emne=arbeidsmilj%d8lov*&&





På barnehagen hvor jeg har praksis bruker vi disse HMS tiltak:
- Lysbrytere er høyt oppe på veggen  - slik at barna klarer ikke å få tak i dem
- Alle kraner er sikkret på max temperatur, dvs at de er blokert så det ikke kommer for varmt vann slik at barna ikke skader seg når de skal vaske hender.
- Vi har sunn mat - slik at barna lærer seg sunne matvaner fra de er små. En gang i uken har vi middag og da lager vi alltid sunn mat med som oftest grønnsaker









tirsdag 29. mai 2012

Samling!



Hei!

Nå er snart skoleåret ferdig og det er bare en gang til jeg skal på praksis. I dag har jeg hatt en uformell samlingsstund med alle barna på avdelingen, og forrige gang jeg var på praksis har jeg hatt aktiviteten min, som også var en samlingsstund. På samlingsstuden hadde jeg med 8 av de eldste barna, altså 2-åringer. Det var en type sangsamlingsstund, fordi vi sang mange forskjellige sanger. Vi begynnte med "God morgen" sangen som en liten start på samlingen. Det er veldig bra å ha med en start sang på begynnelsen av samlingen slik at barna skjønner at nå har samlingen startet, det er da spesielt viktig med små barn som i min tilfelle. Jeg hadde en overraskelsespose med forskjellige ting inn i, og barna kom en og en til meg og trakk en gjenstand fra posen. Hver gjenstand symboliserte en sang. Jeg hadde ulike gjenstander i posen, og hvis barnet trakk for eksempel en  en fugl skulle vi synge "Alle fugler små" eller hvis en trakk et troll skulle vi synge om "Lille Olle Bolle", hvis en trakk en edderkopp skulle vi synge "Lille Petter edderkopp" og lignende. Etter at alle trakk avsluttet vi med en avsluttende sang som heter "Tøffe tøffe toget". Slik at barna visste at samlingen var ferdig. Gjennom en slik samlingsstund med en overraskelsepose hvor barna kan trekke ting fra, får barna oppleve spenning og glede samtidig som de lærer turtaking. Turtaking er å bytte mellom det å vente på tur og snakke eller gjøre noe selv.  De får også vite hvordan det er å være nysjerrig. Sang er en god virkemiddel som er med på språkstimulerende for barnet. Alle dissse sangene er med språkstimulerende, og det er forskjøvet alle sangene barnet synger.

Eksempel på en samlingsstund


Samlingsstund
Mål
Skape spenning og glede gjennom ulike sanger i en samlingsstund.
Bruke sang som et virkemiddel i språkutviklingen
Rammefaktorer
Antall barn: 4-5
Antall voksne: 1 (Dominika)
Hvor: Barnehage
Hjelpemidler: Overraskelsespose med ulike små gjenstander inni.
Deltagerforutsetning
Det er ingen barn som trenger spesielt tilsyn.

Hva
Synge ulike sanger barna kjenner til, slik at de kan øve seg på dem og bli bedre i å synge dem.
Hvordan
Vi begynner med "God morgen alle sammen" som en start sang. Så sier jeg hei til hvert barn, slik at de føler seg sett. Så skal vi synge sanger som "Lille Petter edderkopp", "Jeg gikk meg over sjø og land", "Lille kattepus", "Bjørnen sover" og så videre, spørs hva barna trekker. Vi avslutter med "Takk for i dag" for å ha en avslutning.
Hvorfor
Det å synge vil stimulere barnas språkutvikling. De lærer nye ord og uttrykk. Men lærer også rytme og melodi. Når de skal trekke ting fra posen må de gjøre det en og en, altså de må lære å vente på tur. Da lærer de også turtaking.
Hvem
Dominika - praksiselev
Nadja - observatør
Evaluering
Hvordan var det å synge disse sangene?
Var det gøy?
Hva var mest gøy?
Hvilken sang var den beste?
Vil dere at vi skal gjøre det flere ganger?









mandag 28. mai 2012

Norrøn Mytologi

På skolen i norsken fikk vi en oppgave om å skrive en sammendrag om Norrøn Mytologi.

Erobringen av Island
De norske vikingene kom til Island i 860-årene. Landet var ubebodd, og nordmennene kjente seg ikke igjen i landet fordi Island så veldig annerledes ut enn det nordmennene kjente fra Vestlandet. For nordmenn var det ukjent med vulkaner, store isbreer og store øde landområder. I norge var det mange fjorder inn i landet, o gi havet var det mange fisker og sel. Vintrene var milde og grønne, og sauer og hester kunne gå ute hele vinteren. Mange tusen nordmenn slo seg ned på Island i tiårene etter 860. Norge og Island hadde så tette bånd, med felles litteratur, språk, og religion, at de var regnet som et felles kulturområde. Denne perioden kaller vi norrøn tid, med norrønt språk, norrøn litteratur og norrøn mytologi.

Verdier og idealer i vikingtida
Det islandske samfunnet var et ættesamfunn. De var en slekt som var knyttet til en eller flere gårder. Hvi to personer fra forskjellige ætter kom i stor konflikt med hverandre, endte det opp med blodhevn.